VELIKO SAVETOVANJE, 17. – 20. marta 2019. Hotel “Mona” – Zlatibor****

Održan je veliki CMN seminar na Zlatiboru u hotelu Mona pred oko 200 prijavljenih učesnika. Predavači na savetovanju bili su su: Miloš Jović – Uprava za javne nabavke, Prof. Marko Špiler – Centar za Menadžment, Komora javnih nabavki Srbije, Slaviša Milošević– Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavke, Andrijana Jovanović – Republička komisija za javno-privatno patnerstvo i koncesije, Miloš Blagojević – Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Đurđica Jovičić – Budžetska inspekcija, Nikola Živančević – Centar za menadžment nabavki, Vladimir Kojičin – Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Sveto Milić – Smart City, Aleksandar Grbić – Informatika AD

Po dolasku učesnika od jutarnjih časova, usledilo je prijavljivanje učesnika, podela materijala i ručak nakon koga su održana predavanja kojima je prethodila uvodna reč Prof. dr Marka Špilera, koji je najavio jedan od najvećih poduhvata u novijoj istoriji javnih nabavki u Srbiji – osnivanje Komore javnih nabavki Srbije. Potom predavanje drži Miloš Jović (Uprava za javne nabavke – mišljenja i aktuelnosti), pa prof. Marko Špiler ( U susret novom Zakonu o javnim nabavkama – komentar Nacrta). Sledi pauza za kafu nakon koje nastavlja Miloš Blagojević (Aktuelnosti u oblasti prosvete, nauke i tehnološkog razvoja – ekskurzije, platni razredi) i Nikola Živančević (Ustanove obrazovanja i vaspitanja – sekretar i šef računovodstva – praksa i problemi). Naporan ali uspešan dan završen je večerom oko 20 časova.

Nakon doručka na sunčanom Zlatiboru usledila su predavanja drugog dana savetovanja, koje je otpočeo Miloš Jović (Nabavke na koje se ZJN ne primenjuje), a nastavio Marko Špiler (Postupak javne nabavki u skladu sa novim Zakonom o javnim nabavkama). Pauza za kafu obilovala je pitanjima i konsultacijama, a nakon toga nastavlja Miloš Blagojević (Zakon o osnovama Sistema obrazovanja i vaspitanja) i Đurđica Jovičić (Praksa Budžetske inspekcije). Slede pitanja i odgovori i pauza za ručak. U 16:00 časova počinje drugi plok koji otvara Nikola Živančević (Javne nabavke – Praksa konsultanata CMN na primerima iz Srbije), pa Sveto Milić (Smart City – Pametni gradovi – Lokalne samouprave i Lora mreža koncept) i pre pitanja i odgovora Aleksandar Grbić (Energetska sfikasnost – ABCda energetske efikasnosti). Posle nepornog dana sledi muzičko veče i prva svečana večera do kasnih sati…

Treći dan savetovanja, nakon doručka u 10:00 otvara Slaviša Milošević (Procesne odredbe ZJN i Zaštita prava u postupcima javnih nabavki), nakon čega nastavlja Andrijana Jovanović (U susret novom Zakonu o JPP i koncesijama). Usledila je pauza za kafu nakon koje proglam nastavlja Vladimir Kojičin (Konkurentni dijalog), potom Slaviša Milošević (Praksa Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki), pa ponovo Vladimir Kojičin (Specifičnosti javnih nabavki u oblasti kulture), što ovo radno jutro čini veoma sadržajnim pa su učesnici zasluženo otišli na ručak.

U 16:00 održana je Osnivačka skupština “Komore javnih nabavki Srbije”. Izabrani su organi pa je bilo mnogo razloga za nezaboravno slavlje u okviru svečane muzičke večere.

U sredu učesnici su nakon bogatih utisaka, rada i druženja krenuli ka svjim gradovima – do sledećeg druženja.

Ostavite odgovor