Prof. Špiler on the 3rd Interdisciplinary Symposium on Public Procurement

Professor Marko Špiler, gave a lecture in The Faculty of Law of the University of Belgrade, in organisation of  the Faculty of Economics of the University of Rome Tor Vergata, of the 3rd Interdisciplinary Symposium on Public Procurement, joined in the organization of this Third Edition of the Symposium by the European Bank for Reconstruction and Development and the Chamber of Commerce and Industry of Serbia.

The aim of the Symposium is to bring together economists and lawyers in the field of public procurement through dialogue and discourse. The organizers have the ambition to reduce the terminology barrier between economists and lawyers, come across cultural divide and reach joint wider understanding of practical issues. The Symposium attempts to suggest reform measures for better rules of acquisition for Public Administrations and provides a platform for the discourse on the challenging issues of the modern practices in public procurement.

While topics and references will certainly involve the European Union environment it shall not be limited to this area, taking advantage of best practices worldwide.

The Interdisciplinary Symposium on Public Procurement is a series of extremely successful events that were held in the leading European capitals and hosted renowned experts, researchers and scientists in the field of public procurement.

Previous editions

1st Interdisciplinary Symposium on Public Procurement (6-7 June 2011, Rome, Italy)
2nd Interdisciplinary Symposium on Public Procurement (22-23 September 2014, Budapest, Hungary)

RTS izveštaj:

Nedelju javnih nabavki, od 27. do 30. oktobra, organizuje PKS u saradnji sa EBRD, Pravnim fakultetom u Beogradu i Univerzitetom Tor Vergata iz Rima. Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen na otvaranju konferencije „Aktuelna pitanja u oblasti javnih nabavki“je istakao da javne nabavke imaju veoma važnu ulogu za funkcionisanje društva u celini i da su zato veoma regulativa, procedure i profesionalizacija javnih nabavki, kao i borba protiv korupcije.  „Ovaj skup je korak napred u podizanju kapaciteta za sprovođenje javnih nabavki u Srbiji“, rekao je Verheijen dodajući da je to jako važno i za investicije u Srbiji.

Berg je kazao da EBRD veliku pažnju posvećuje javnim nabavkama u Srbiji i da imaju puno aktivnosti u toj oblasti. „Ja sam bankar, a ne stručnjak za javne nabavke, ali znam da kada imamo neki projekat moramo puno toga da uradimo i desi se da sve završimo i da se na kraju zaglavi upravo zbog loše javne nabavke. To je možda i najvažniji deo“, kazao je Berg. On je naglasio da projekti u Srbiji mogu da budu zaglavljeni i godinama zato što ne postoji dobar proces za implementaciju, zato je podizanje kapaciteta za javne nabavke veoma važno za Srbiju. Berg je naveo da javne nabavke imaju veliki uticaj na poslovno okruženje.

Potpredsednik PKS Miroslav Miletić je rekao su javne nabavke postale jedna od najznačajnijih aktivnosti države, pošto imaju ogroman uticaj ne samo na društvo već i ekonomiju. „Danas javne nabavke učestvuju između 15 i 20 odsto u bruto domaćem proizvodu“, istakao je Miletić dodajući da dobre javne nabavke stvaraju bolje i transparentnije poslovno okruženje.

Dekan Pravnog fakulteta Sima Avramović je kazao da je Nedelja javnih nabavki važan događaj za celu Srbiju i dodao da će Pravni fakultet potpisati sporazum sa Univerzitetom u Rimu za osnivanje regionalnog instituta za javne nabavke. Na Beogradskom univerzitetu će sledeće godine početi magistratura iz oblasti javnih nabavki. Dekan Univerziteta Tor Vergata Gustavo Piga je kazao da će taj projekat rasti i da će to biti glavni institut za javne nabavke na Zapadnom Balkanu. Nakon toga predavanje je održao Rastko Naumov iz Komisije za zaštitu prava i Dr Marko Špiler, koji je istakao značaj akademskog usavršavanja u oblasti javnih nabavki.

 

Ostavite odgovor