Edit Content

We must explain to you how all seds this mistakens idea off denouncing pleasures and praising pain was born.

I will give you a completed accounts we must explain to you how all seds this mistakes idea off denouncing pleasures and praising pain was born and I will give you a completed accounts.

start date 25/04/2016
map icon Tara

SAVETOVANJE: „JAVNE NABAVKE NA TARI“

SAVETOVANJE: „JAVNE NABAVKE NA TARI“

Na Tari, u hotelu „Omorika“, od 25. do 28. aprila, je u prisustvu preko 60 učesnika, održan veliki, četvorodnevni seminar: „Javne  nabavke  na Tari, u organizaciji CENTRA ZA MENADŽMENT NABAVKI. Ovo je bilo prvo veliko – BESPLATNO SAVETOVANJE,  za pretplatnike časopisa „Menadžment javnih nabavki“.  Savetovanje je bilo namenjeno naručiocima i ponuđačima u smislu Zakona o javnim nabavkama. Po oceni učesnika, savetovanje je bilo više nego dobro, a predstavljeni su svi aktuelni elementi primene Zakona o javnim nabavkama u praksi, sa osvrtom na Izmene Zakona, koje su stupile na snagu 12.08.2015. godine, kao i stavovi i mišljenja relevantnih državnih organa.

Predavači na savetovanju bili su: Dr Marko Špiler, profesor univerziteta i strukovnih studija (i na predmetu „Menadžment javnih nabavki“), autor 5 knjiga i preko 60 naučnih i stručnih radova iz oblasti javnih nabavki, predavač na preko 50 skupova, Aleksandra Litričin, advokat, dugogodišnji načelnik analitike, saradnje sa domaćim i međunarodnim organima i doskorašnji sekretar Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, Miloš Jović, Uprava za javne nabavke, Savetnik za stručne poslove i regulativu u javnim nabavkama, Vlado Krivokapić, direktor Nabavki u JKP „Beogradske elektrane“ i Nikola Živančević, konsultant za javne nabavke, autor više radova i predavanja iz oblasti javih nabavki u obrazovnim ustanovama.

Galerija slika – 1. dan

Učesnici su stigli na Taru u ponedeljak, 25.aprila. Savetovanje je otvoreno u utorak, 26.aprila, uvodnom reči Dr Marka Špilera, direktora „Centra“, nakon čega je Miloš Jović u dahu održao izuzetno zapaženo predavanje: „Praksa i stavovi Uprave za javne nabavke nakon izmene Zakona o javnim nabavkama“. U istom stilu nastavlja Aleksandra Litričin, sa temom „Izmene Zakona o javnim nabavkama kroz praksu Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki“. Nakon pauze za kafu, Dr Marko Špiler je detaljno analizirao „Plan (javnih) nabavki, izmena plana javnih nabavki, kvartalno izveštavanje – dileme i greške“, sa posebnim osvrtom na Finanijski plan i greške pri definisanju istog. I kada su učesnici mislili da su čuli tri odlična predavanja, usledilo je najzapaženije predavanje prvog dana, kojim je Vlado Krivokapić, sa temom „Stručna ocena ponuda u skladu sa izmenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama“ pobrao sve simpatije učesnika, dopadljivim ali direktnim kritikama Zakona sa aspekta naručilaca. Nakon toga, Nikola Živančević drži detaljno predavanje na aktuelnu temu: „Nabavka hrane u ustanovama obrazovanja u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama“. Nakon pitanja i odgovora, učesnici sa satom zakašnjenja odlaze na zasluženi ručak, a potom u radnu posetu Mećavniku i Mokroj Gori odlazi preko 50 učesnika. Na kraju dana, posle večere, do kasnih sati sumirani su utisci sadržajnog programa.

Učesnicima seminara je podeljen materijal: knjiga „Menadžment javnih nabavki“, Dr Marka Špilera, Časopis „Menadžment javnih nabavki“, broj 2/2016, primerak Zakona o javnim nabavkama, prezentacije predavača na CD-u i sertifikat o učešću na savetovanju.

Galerija slika – 2. dan

Drugi dan, sreda, 27.april, nakon doručka, otvara Dr Marko Špiler, sa temom koja je izazvala niz konstruktivnih pitanja, odgovora i komentara: „Okvirni sporazum (postupak, izvršenje, praksa)“, na koju se nadovezao Miloš Jović, sa temom „Ugovor o javnoj nabavci i izmena ugovora o javnoj nabavci“, a logičan nastavak sledi u vidu predavanja Aleksandre Litričin: „Zaštita prava u postupcima javnih nabavki kroz primere iz prakse (obavezni i dodatni uslovi)“. Vlado Krivokapić potom obrađuje temu: „Konkursna dokumentacija – izrada, analiza i stručna ocena ponuda“, a potom Nikola Živančević: „“Uslovi i kriterijumi u postupku javne nabavke kroz primere iz prakse“. Sledi ručak jer su pitanja i odgovori ponovo produžili predavanja, pa su učesnici tražili i popodnevni rad, koji je usledio. Nakon toga, već u večernjim satima, predstavljen je po prvi put u Srbiji  jedinstveni softver za sprovođenje javnih nabavki izrađen u saradnji „Centra“, Fakulteta organizacionih nauka i firme „Omega“.

Učesnici su bili zadovoljni, ali ne i umorni za svečanu večeru – muzičko veče i druženje učesnika, koje je trajalo do duboko u noć. U četvrtak, 28. aprila, učesnici su se opraštali uz pitanje kada će ponovo biti održan naredni seminar u ovoj formi…

Galerija slika – dodela sertifikata

 

 

Marko Špiler

Centar za menadžment d.o.o.

Event TAGs

2016

Share on Social

  • Lokacija: Tara

Detalji

  • Event Venue Lokacija: Tara
  • Organizer Predavač: Marko Špiler
  • Category Kategorija: 2016 Arhiva
  • Email Email:
  • Designation Organizator: Centar za menadžment d.o.o.
CMN – seminari, izdavaštvo, konsalting Centar za menadžment d.o.o. Beograd – Centar za menadžment nabavki – Institut za javni menadžment

Korisni linkovi

Pratite nas